Tip 1 kinderfotografie: licht

kinderfotografie Groningen

De eerste tip voor kinderfotografie is gelijk de belangrijkste. Fotografie valt of staat nu eenmaal met licht. De letterlijke vertaling van het woord fotografie is ‘schijven met licht’.

Licht kan van verschillende bronnen komen. Zo kan je werken met kunstlicht, een studiolamp of een flitser van je camera. Maar wil je lekker naar buiten met je kinderen maak dan gebruik van de grootste natuurlijk lichtbron; de zon. Een flitslamp kan je volledig naar je hand zetten maar op de zon heb je geen invloed. Daarom is het juist belangrijk dat je je realiseert dat je wel invloed hebt op hoé je met het zonlicht omgaat. Kijk waar het licht vandaan komt en naar het lichtinval.

kinder fotografie licht
De zon als natuurlijk haarlicht

Midden op de dag staat de zon hoog en is hij meestal op zijn felst. Dit heeft een aantal nadelen. De schaduwen die gecreëerd worden zijn hard en zeker wanneer die in het gezicht vallen is dat minder mooi. Wanneer je zelf de zon in je rug hebt dan valt de zon meestal recht in het gezicht van het kind dat je fotografeert. Dit heeft als nadeel dat het kindje vaak gaat knijpen met de ogen. Wil je toch fotograferen in de volle zon dan kan je zorgen dat de zon achter je modelletje staat of schuinachter. Vaak geeft dit een mooie gloed of gouden randje rondom de haren. Probeer de zon buiten beeld te laten. Een schaduwplek kan ook uitkomst bieden. Leg een kleedje in de schaduw en zorg dat de zon de achtergrond verlicht. Wanneer de zon overschaduwd wordt door de wolken is dat voor het maken van een foto een gunstige situatie. De wolken verspreiden en verzachten het zonlicht.

kinder fotografie licht
Gebruik maken van de harde schaduwen tijdens de middagzon
kinder fotografie licht
Een uur voor zonsondergang kleurt de zon het licht goud

Over het algemeen kan gezegd worden dat het mooiste licht aan het begin en aan het kinder fotografie lichteinde van de dag is. Ongeveer een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang, De zon staat dan mooi laag en het licht wordt zacht en soms goud van kleur. Je kan in dit licht je kinderen direct in de zon zetten omdat het licht zacht is. Je kan ook de zon achter je modelletje plaatsen voor een mooi effect. Tijdens de echte zonsondergang kan je mooie silhouetten schieten.

Het belangrijkste is om bewust te zijn van het licht voordat je een foto maakt. Het kan de sfeer in een foto erg beïnvloeden. Succes met experimenteren. Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!