Tip 2 kinderfotografie: kleding

4

Deze tip heeft niet zozeer met het fotograferen zelf te maken maar wel met het resultaat van je foto. Eén van de meest gestelde vragen die ik als fotograaf krijg is of ik tips heb voor de kledingkeuze van de fotoshoot. Vooral als er meerdere mensen op de foto komen kan het de foto ten goede komen als er aandacht is besteed aan de kleren. Goed gekozen kleding kan de foto net dat extra’s geven en het plaatje compleet maken. Ik geef je graag een aantal punten waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van kleding voor een fotoshoot.

Kleding waar je je fijn in voelt

Het belangrijkste is om kleren te kiezen waar je je lekker in voelt. Zitten je kleren lekker en voel je je mooi in je kleren dan straal je dat uit en dat zie je terug in de foto’s. De gekozen kleren hoeven niet de alledaagse kleren te zijn want een fotoshoot is tenslotte speciaal en dat mag het resultaat ook zijn. Verstandig is wel om bij je eigen smaak en stijl te blijven. Het zou zonde zijn als je jezelf niet herkent in de foto’s. Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich goed kunnen bewegen in de kleren die ze dragen. Zo kunnen ze lekker zichzelf zijn en heerlijk spelen tijdens het maken van foto’s. Koop je speciaal kleren voor een fotoshoot dan is het handig dit van te voren even te passen zodat je er niet te laat erachter komt als iets niet past.

kleding
Bijpassende kleurenpallet

Stem kleding op elkaar af

Het is mooi als de kleding op elkaar is afgestemd. Zeker bij grotere groepen. Dit houdt niet in dat iedereen hetzelfde moet dragen maar dat er bijvoorbeeld een kleurpalet is afgesproken. Leg je kledingkeuzes eens op de grond bij elkaar neer en maak er een foto van. Hoe oogt het? Zo kan je van te voren al zien of verschillende outfits bij elkaar passen. Kies ongeveer 3 tot 5 bijpassende tinten uit een kleurpalet. Wil je juist iemand er uit laten springen, bijvoorbeeld kinderen tijdens een familieshoot? Kies dan voor een afwijkende kleur ten opzichte van de rest.

Patronen en teksten

Je kleding hoeft zeker niet allemaal effen kleuren te zijn maar zeker bij grotere groepen zou het afleiden als iedereen een ander patroon aan heeft. Let dus op te drukke patronen en prints. Ook teksten kunnen de ogen laten afdwalen. Mensen hebben vaak de neiging gelijk te lezen wat er op een tekst staat dus bekijk van te voren of de tekst past bij wat je wil uitstralen.

Hou rekening met de locatie

Naast dat je de kleren op elkaar wil afstemmen is het ook handig naar de locatie te kijken waar je foto’s gaat maken. De locatie vormt de achtergrond van je foto. Ga je foto’s maken in een groen bos dan adviseer ik niet allemaal groentinten aan te doen. Een mooie keuze is dan om contrasterende kleuren uit een bijpassend kleurenpalet te kiezen. Soms is het mooi om in plaats van contrasterende kleuren juist te kiezen voor bijpassende vergelijkbare kleuren. Lichte kleuren op een lichte achtergrond kunnen erg mooi en rustig zijn.

kleding
Bijpassende kleuren van de kleding en de locatie

Tijd van het jaar

Voor het kiezen van een kleurenpallet is het handig om naar het jaargetijde te kijken aangezien dit veel invloed heeft op je locatie en dus je achtergrond van de foto . Hier kan je je kleding mooi op aanpassen. Zo kan je in het najaar kiezen voor warme kleuren als oranje, bruin, beige of okergeel en ik het voorjaar voor pasteltinten of blauw, wit of grijs.

kleding
Warme najaarskleuren

Maak gebruik van accessoires

Om de outfit af te stylen kan je gebruik maken van accessoires. Je kan denken aan shawls, hoeden, sieraden, iets leuks voor in het haar of laagjes in je kleding door middel van een vestje of jasje. Met accessoires kan je ook makkelijk kleur in een foto toevoegen. En variatie. Je kan eenvoudig accessoires toevoegen of weglaten gedurende het maken van foto’s. Zorg er wel voor dat je accessoires niet in je broekzak stopt tijdens de shoot. Dit ga je terugzien op de foto en het leidt af. Het is daarom ook verstandig om sleutels, portemonnees en mobiele telefoons van te voren uit broekzakken te halen.

Extra tip

Ben jezelf degene die achter de camera kruipt om je kinderen te fotograferen? Als extra tip wil ik je meegeven dat ook jouw kleding als fotograaf belangrijk is! Je komt weliswaar niet op de foto waarschijnlijk maar het is voor jou net zo belangrijk om fijne kleding aan te hebben. Kleding waarin je makkelijk kan bewegen. Om net dat ene mooie plaatje te schieten moet je je soms in bochten wringen of op de grond gaan liggen. En ook voor de fotograaf geldt: let op de locatie waar je heen gaat. Draag geen hakken wanneer de locatie een strand is.

Het loont echt de moeite bovenstaande punten aandacht te geven voordat je foto’s gaat maken. Het kan het verschil maken tussen een kiekje en een prachtfoto! En mocht je nog meer inspiratie willen bekijken kijk dan vooral eens op mijn Pinterest bord, je vindt er mooie kleurencombinaties: Pinterest

kleding