Tip 3 kinderfotografie: locatie

locatie kinderfototgraaf Groningen

Nadat je met tip 1 en 2 kennis kreeg van licht en je modelletjes in mooie kleren hebt gehesen is het nu tijd om een mooie locatie te kiezen voor een fotoshoot. De locatie die je kiest vormt als het ware de achtergrond voor je foto’s. Als fotograaf heb ik een bestand vol mooie plekken waar ik heen kan voor een fotoshoot. Maar hoe vind jij nou die mooie achtergrond? Ik hoop je hier te inspireren.

Stijl

De locatie die je kiest bepaalt mede de sfeer van een foto. Wil je minder alledaagse foto’s dan de foto’s die je maakt in je achtertuin bepaal dan eerst een stijl die je bij de foto’s wil. Kies je locatie daarop uit en geef je foto daarmee net dat beetje extra.

Landelijk

Zoek je een mooie natuuromgeving dan is er vast een mooi park of plantsoen in de buurt waar je naartoe kan. De meeste mensen weten zo’n plek in de buurt en dat is een voordeel. Een nadeel is misschien dat het er druk kan zijn en er daarom meer kans is op andere mensen in je foto’s. Iets uitgestrekter is een bos, de duinen of een zandvlakte met heide. Wanneer je kiest voor een landelijke omgeving heeft het seizoen invloed op hoe deze er uit ziet. De heide bloeit een bepaalde tijd van het jaar en een bos kleurt ook met de jaargetijde mee.

 

locatie

Water

Water doet het ook goed op een foto en dit kan je op meerdere plekken vinden. Je kan naar de zee en dan heb je waarschijnlijk gelijk een stuk strand tot je beschikking. Maar ook een meer, rivier of beekje geeft een mooie sfeer. Helemaal leuk is het als er bruggetjes of een steiger te vinden zijn als extra toevoeging.

locatie

Stoer

Je kan er voor kiezen een stoere locatie te zoeken. Oude fabrieken zijn hiervoor heel geschikt en worden vaak gebruikt als industriële en urban fotolocatie. Check van te voren wel eerst of ze een vergoeding vragen. Sommige gewilde fotoshootlocaties moet je reserveren en staat er een bedrag tegenover om er te mogen fotograferen. Ook sommige parkeergarages zijn mooie plekken voor het maken van foto’s. Het voordeel is dat het hier ook droog is als het weer tegen zit. Een nadeel met kinderen zijn de auto’s. En ook zal er waarschijnlijk minder licht zijn dan een buitenlocatie. Maar denk ook eens aan een skatepark of een graffitimuur in de buurt.

Dorp of stad

Vaak wordt vergeten dat ook een dorp of stad een mooie plek is om foto’s te maken. Een mooie oud stadscentrum, een grachtenstraat met statige huizen of kleine pittoreske straatjes met schattige schipperswoningen vormen mooie achtergronden voor vaak levendige foto’s. Bekijk je dorp op stad eens met andere ogen en je ziet vast mooie plekken waar je geschikte foto’s kan maken.

locatie

Zelfs als je denkt dat je dorp of stad minder fotogeniek is kan je mooie plekken vinden. Zelfs een simpele garagedeur kan al een prachtige scene zijn voor een foto.

locatie

locatie

Ogen open

Het is vooral heel veel rondrijden en rondfietsen en je ogen openhouden. Kijk eens op een andere manier naar je omgeving. Als je kijkt omdat je op zoek bent naar een mooie plek voor foto’s zie je wellicht die mooie garagedeur opeens wel terwijl je er al jaren langsfiets zonder dat hij eerder opviel. Als je de mogelijkheid hebt is het ook handig om van te voren te kijken hoe het licht valt op een bepaald tijdstip op de locatie.

Internet

Ook vanuit huis kan je mooie plekjes vinden. Op internet bijvoorbeeld. Google maps geeft een mogelijkheid om vooraf te kijken waar je mooie plekken kan vinden. Zoek je bijvoorbeeld een bossig gebied dan kan google maps je daarbij helpen en zelfs al fotovoorbeelden uit de omgeving laten zien. Er zijn ook speciale websites die een database zijn voor mooie fotolocaties. Websites als snapshots en foto-locatie.nl geven bijzondere fotoplekken en je kan zoeken op provincie of type omgeving.

Ik ben benieuwd welke fotogenieke plekken jullie vinden en naar het resultaat in een foto! Laten jullie wat zien?

2 thoughts on “Tip 3 kinderfotografie: locatie

  1. Bedankt Elise! Ook bedankt dat je zo mooi model voor mij wilde staan!

Comments are closed.