Tip 4 kinderfotografie: accessoires / props

fototips accessoires / props

Een simpele maar effectieve manier om je foto’s aantrekkelijker te maken is door het gebruik van accessoires of attributen. Het gebruik van accessoires, of props zoals fotografen het noemen, is voor een aantal dingen interessant. Het kan een foto krachtiger maken en de aandacht trekken. Ook een belangrijk aspect is dat het kinderen (maar juist ook volwassenen) een houding geeft. Je hoeft je bij het gebruik van props vaak niet af te vragen waar je je handen moet laten en je voorkomt daarmee ongemakkelijke houdingen. Daarnaast kan het ook leiden tot interactie. Interactie tussen het kind dat je fotografeert en de meengenomen prop of tussen kinderen onderling. Het maakt een verhaal. Dit kan van te voren uitgedacht worden of het vertelt simpelweg wie je kind is en wat hij of zij graag doet. Beide zijn prachtig om vast te leggen.

Speelgoed als prop

Het is belangrijk accessoires te gebruiken die iets toevoegen aan een foto en geen props mee te nemen die afleiden van je onderwerp. Neem iets persoonlijk, iets in een bepaald thema of gewoon iets leuks waardoor je kind niet merkt dat hij/zij gefotografeerd word maar de fotoshoot ziet als een speeluitje.

Speelgoed van je kinderen meenemen is een goed idee. Met eigen speelgoed zijn je kinderen vertrouwd en krijg je interactie en levendigheid in je foto’s. Het is wel handig om hierbij te bedenken of de meegebrachte spullen ook handig zijn voor jou als fotograaf. Een voetbal is misschien favoriet bij je kind maar voor jou een minder goed idee. Het kan lastig zijn om een snel voorwerp scherp vast te leggen. Handiger is een vlieger, bellenblaas of een auto of vliegtuig die niet automatisch bestuurbaar zijn.

Waar vind je accessoires?

Props of accessoires liggen vaak voor het oprapen. Je moet ze alleen nog vinden en ze zien als een fotogeniek attribuut. Er zijn een aantal plekken te noemen waar je kan zoeken. Hieronder komen een paar aan bod met voorbeelden.

fototips accessoires

Thuis

De eerste plek om rond te kunnen kijken is thuis. Kijk eens rond op de kinderkamer. Wat is het favoriete speelgoed van je kind en is het ook fotogeniek? Een knuffel, een stoere auto, een favoriet boek, verkleedkleren. Maar ook andere dingen thuis zoals een hoed, een paraplu of ballonnen kunnen een foto iets extra’s geven.

Garage of zolder

Een andere plek om te kijken is de garage of op zolder. Een plek waar je misschien niet in eerste instantie zou gaan kijken maar waar wellicht wel mooie schatten liggen. Misschien ligt er nog oude camera, een oude koffer, een instrument, een houten kratje of een oude hengel.

fototips accessoires

Zelf maken

Iets zelf maken kan natuurlijk ook. Een hengel kan je ook eenvoudig zelf maken met een stok en een stukje touw (een echte vis vangen is natuurlijk niet nodig voor de foto;-)) Een mooie tipi of leuk tentje doen het ook goed op een foto en het is vaak voor kinderen een feestje om erin te spelen.

Rommelmarkt of tweedehandswinkel

Buitenshuis kan je denken aan rommelmarkt of tweedehandswinkel. Hier zijn vaak onverwachte juweeltjes te vinden.

Locatie

Ook je fotolocatie kan een bron van accessoires of attributen zijn. Heb je niets meegenomen maar wil je toch graag interactie en speelsheid zien in de foto’s van kinderen kijk dan om je heen op je locatie. De ideeën liggen misschien vlak voor je neus. Een boomstronk om overheen te lopen, een paar mooie keien om op te springen, herfstbladeren of een paardenbloem om te blazen. Ook een simpele plas water kan gebruikt worden. Trek mooie regenlaarsjes aan en laat je kinderen lekker stampen. Of gebruik de reflectie van het water om op een creatieve manier je kinderen vast te leggen. Elke plek en elk seizoen geeft zijn eigen attributen.

fototips accessoires / props

Meer leuke voorbeelden heb ik verzameld op mijn pinterest pagina. Van creatieve ideeën kan je nooit genoeg hebben. Heel veel plezier met het bedenken van de juiste accessoires die passen bij jouw kind. Je kind zal foto’s maken nog nooit zo leuk gaan vinden.

2 thoughts on “Tip 4 kinderfotografie: accessoires / props

  1. Leuk Nanda, het zet mij ook aan het denken over props voor de zakelijke profielfotoshoot die je later deze maand van me gaat maken:-)

  2. Wat leuk om te horen Carla. Dat is precies de bedoeling van mijn blog: om te inspireren :-)

Comments are closed.