Tip 5 kinderfotografie: standpunt / perspectief

cover

Het ‘gevaar’ van het nemen van foto’s is dat je deze neemt vanuit je eigen standpunt. Doordat dit het beeld is dat je gewend bent geeft het daarmee vaak ook een standaard foto. Je kan met je standpunt variëren om meer verrassende foto’s te maken. Je compositie verandert direct mee als je eens kiest voor een ander perspectief. Het lijkt zo simpel en toch wordt het vaak vergeten. Een zelfde onderwerp ziet er verschillend uit op de foto afhankelijk van je standpunt, oftewel het perspectief dat je inneemt. Als je nu eens door je eigen gemaakte foto’s van je kinderen bladert of scrolt kan je gelijk zien welk standpunt je zelf het meeste inneemt. Misschien is het tijd voor verandering?

Je kan bij het nemen van foto’s van je kinderen kiezen voor 3 standpunten; het vogelperspectief, het kikkerperspectief en daartussen zit het perspectief op ooghoogte.

standpunt 5
Bij bovenstaande en onderstaand foto zit de familie op precies dezelfde plek. Alleen mijn standpunt als fotograaf is van een kikkerperspectief naar een vogelperspectief veranderd voor de variatie. Het geeft gelijk een heel ander beeld.

 

standpunt 6

Vogelperspectief

Bij het vogelperspectief bekijk je je onderwerp vanuit de hoogte. Het woord zegt het al: vanuit het standpunt zoals een vogel naar de wereld kijkt. Dit standpunt wordt over het algemeen vaak onbewust gebruikt wanneer je je eigen kinderen fotografeert. Wil je dit standpunt benadrukken dan hoeft je hiervoor niet perse de hoogte in als je maar hoger bent dan je onderwerp. Je kan natuurlijk zelf op een trapje gaan staan of in een boom klimmen maar je kan tegenwoordig ook gebruik maken van een selfiestick of drone waardoor je niet zelf de hoogte in gaat maar je camera wel. Een andere manier om het vogelperspectief te kunnen krijgen is om niet zelf hoger te gaan staan maar om je kind te verlagen. Laat je kind bijvoorbeeld zitten of liggen. Bij het vogelperspectief lijkt je model vaak kleiner dan in werkelijkheid omdat je er op neer kijkt. Een ander effect van het vogelperspectief is dat de horizon hoog in beeld komt. In sommige gevallen is het vogelperspectief zo extreem dat de horizon helemaal verdwijnt.

standpunt
Extreem vogelperspectief waarbij de horizon verdwijnt.

Kikkerperspectief

Het kikkerperspectief is het tegenovergestelde van het vogelperspectief. Bij het kikkerperspectief fotografeer je je onderwerp van onderaf. Je positie is dus lager dan je onderwerp. Voor het fotograferen van je kinderen betekent dit vaak dat je door de knieën gaat of zelfs vanaf de grond fotografeert. Dit heeft als effect dat je onderwerp of model vaak groter lijkt dan in werkelijkheid. Dit standpunt geeft over het algemeen een totaal ander beeld dan je gewend bent. In de meeste gevallen bekijken we de wereld namelijk niet liggen vanaf de grond. Maar juist daardoor maakt het de foto juist interessant. Je kan met dit standpunt extra nadruk leggen op bepaalde dingen en soms zelfs overdrijven. Fotografeer een bloem vanaf de grond en hij lijkt heel groot. Omdat je horizon laag komt te zitten bij een laag standpunt kan je dit standpunt ook mooi gebruiken als je de nadruk wil leggen op een prachtige lucht. Voor een laag standpunt hoef je niet perse op de grond te gaan liggen; je kan ook alleen je camera laag bij de grond houden of je kinderen hoger plaatsen. Laat je kind in een boom klimmen of fotografeer ze op een trap of glijbaan.

Een plas na een hevige regenbui ziet er vanuit het vogelperspectief saai uit. Wanneer je een kikkerperspectief aanneemt ziet dezelfde plas er opeens heel anders uit. Je standpunt ten opzichte van je onderwerp is dus van grote invloed op je uiteindelijke foto.

standpunt
Dezelfde plas gezien vanuit verschillende standpunten

Perspectief op ooghoogte

Tussen het vogelperspectief en het kikkersperspectief zit het perspectief op ooghoogte. Bij dit standpunt zit je op gelijke hoogte als je onderwerp. Dit is vaak een mooi perspectief om kinderen te fotograferen. Je moet hierbij niet vergeten dat het gaat om de ooghoogte van je kinderen en niet om je eigen ooghoogte. Dat betekent vaak door de knieën! Of op de grond als je kinderen zitten of liggen. Kinderen lijken door dit perspectief niet kleiner, of groter, dan ze zijn en je wordt als het ware in hun belevingswereld getrokken.

Er zijn dus een drietal standaard standpunten die verschillende effecten geven bij het fotograferen van je kind. Het leuke van de 3 standpunten is dat je niet hoeft te kiezen maar dat je kan variëren! Ontdek welk standpunt voor jou bijzondere resultaten geeft en wie weet maak je opeens verrassende foto’s van je kind.

One thought on “Tip 5 kinderfotografie: standpunt / perspectief

Comments are closed.